Muutos on uusi musta

sukupolvien kuilu
Helsingin Sanomat 8.11.2015
Komeilin tänään Hesarin Ura &työ –osion kansikuvatyttönä. Juttu käsitteli muutosta ja sitä, miten eri sukupolvet sen kokivat. Minun roolikseni solahti mukavasti olla se ylivuotinen diginatiivi, joka syleilee muutosta muutoksen ilosta. Totta osittain, mutta ehkä joku mutka oikeni turhan suoraksi.

Minä olen ollut onnekas. En ole koskaan joutunut työttömäksi saati ollut irtisanomisuhan alla. Ympärillä on kyllä rysähdellyt aivan riittämiin. Olen myös nähnyt, miten työhönsä lopen kyllästyneet ja loppuun palaneet ihmiset vapaaehtoisesti jäävät työttömiksi, koska mikä tahansa on parempaa kuin työpaikan joka-aamuinen ahdistus. Se on aika hurjasti tehty varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, missä ihmisen arvo tuntuu määrittyvän työpaikan mukaan.

Muutos ei itsessään ole hyvä tai huono asia. Se on kuitenkin väistämätöntä, ja sitä vastaan potkiva on tuomittu ennen pitkään häviämään. Muutoksen sietokyky ei niinkään ole ikä- kuin asennekysymys. Olen nähnyt viisikymppisiä, jotka ilmoittavat ykskantaan, että eivät aio opetella työurallaan enää yhtään uutta tietojärjestelmää. Sitten on eläkeiän kynnyksellä olevia ikiuteliaita, jotka ottavat uudet somekanavat haltuun yhdellä ranneliikkeellä.

On ainakin kahdenlaista muutosta. Mielenkiintoisinta on, kun pitkään seisseen veden pinta alkaa lupaavasti väreillä. Kun saa mahdollisuuden päästä luomaan jotain uutta ja ratkomaan sellaisia ongelmia, joihin ei ole valmiita vastauksia. Kun tulevaisuudessa on luvassa jotain hienoa, mitä odottaa.

Sitten on se lamaannuttava muutos, jota ei kellekään toivoisi. Se, kun organisaatio myllerretään uusiksi jokaisen parittoman kuukauden kunniaksi. Kun uudet yyteet pyörähtävät käyntiin, ennen kuin edellisten lähtemään joutuneiden työt on ehditty jakaa jäljelle jääneiden kesken. On aivan eri asia kehittää toimintaa siksi, että yritetään tehdä asiat mahdollisimman hyvin sen sijaan, että asiat yritetään tehdä mahdollisimman halvalla. Sen eron voi nähdä henkilökunnan naamasta.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.