Mitä yhteistä on startupeilla ja taloyhtiön talkoilla

Tähän joku kliseinen bisneskuva

Suomen on vallannut startup-huuma. Slush-tapahtuma on onnistunut luomaan ympärilleen järjettömän hienon positiivisuuden kehän, joka luo valoa tähän yleiseen talouden ankeuteen. Tänään uutisoitiin, että ICT-ala osoittaa jo kasvun merkkejä. Hyvä me, hyvä meidän joukkue!

Ehtipä joku jo kehaisemaan, että kaikki maan uudet työpaikat syntyvät startuppeihin. Eikä siinä mitään pahaa ole, päin vastoin. Menkää ja tehkää, täyttäkää tämä maa menestyksellä ja uusilla työpaikoilla.

Julkisivuun tuli kuitenkin kauneusvirhe, kun Woltin ympäriltä kerrottiin ei niin kovin mairittelevia uutisia. Ruokaa kuljettavat työntekijät paiskivat tällä hetkellä hommia lähes talkoohengessä. Ei ole ihan reiskaa: parin sadan korvauksella ei kukaan elätä itseään vaikka kuinka olisi yrittäjähenkinen.

Puhutaan, että työelämä on murroksessa. Että digitalisaatio kadottaa työmarkkinoilta valtavan määrän työpaikkoja, ja jäljelle jäävät vain hyvin korkeasti ja hyvin matalasti palkatut työt. Se on ennustus, jonka ei ole pakko toteuttaa itseään. Työmarkkinat ovat juuri sellaiset, joiksi me itse ne luomme. Ei paikallisesti Helsingissä toimiva, mobiilisovellusta hyödyntävä yritys kilpaile globaaleilla markkinoilla. Se kilpailee helsinkiläisten, perinteisesti toimivien yritysten kanssa. Samat lait molemmilla.

Jokainen, joka on joskus ottanut osaa taloyhtiön pihatalkoisiin ymmärtää, miksi vakavasti otettavaa liiketoimintaa ei voi rakentaa talkoohengen varaan. Minä toivon, että jokainen briljantin liikeidean omaava bisnesvelho miettisi vielä kerran liiketoimintamallin kestävyyttä sen tuottavien ihmisten näkökulmasta. Jos liiketoiminta on rakennettu niin, että rahaa ei jouda palkan maksuun, on mallissa jotain pahasti pielessä. Paras malli on sellainen, joka hyödyttää kaikkia. Eli meitä ihmisiä.

Hyvää Slushin jälkeistä elämää kaikille!

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.