Resursseja vai ihmisiä

Postilakko alkoi ja ensi viikolla uhkaa pysähtyä koko maa. Kaiken alulle paneva voima on tietenkin postin kriisi, digitalisaation syytä tai ansiota tämäkin. Yksi kiistan kohteista on vuokratyövoiman käyttö ja ay-liikkeen vastustamat nollatuntisopimukset. Helppoa ratkaisua kiistaan on turha odottaa ainakaan perjantaisen A-studion perusteella.

Ylen A-studion keskustelu eteni ennalta arvattavalla käsikirjoituksella, kunnes noin kohdassa 19:40 työnantajapuolta edustava Paltan Tuomas Aarto mainitsee käsitteen”joustava resurssikomponentti”. Toistan: JOUSTAVA RESURSSIKOMPONENTTI. Tässä sanahirviössä taitaa piillä sekä syy että seuraus: kun pitäisi puhua ihmisistä, piilotellaan bisnesjargonin takana. Ehkä jargon tekee epäsuosituista muutoksista helpompia puollustaa. Ehkä sen on tarkoitus saada kuulija unohtamaan, että tässä puhutaan nyt ihan elävien ihmisten työstä ja tulevaisuudesta. Jos ne joutuvat joustamaan liikaa, eivät ne välttämättä tiedä, miten ne asuntolainansa ensi kuussa lyhentävät. Asuntolainaerä kun ei määritelmällisesti kuulu joustaviin resurssikomponentteihin.

Ilmainen vinkki neuvottelupöytään: jos konsulttislangin sijaan käyttäisi asioista niiden oikeita nimiä, saattaisivat neuvottelut sujua hieman jouhevammin. Älkää puhuko resursseista kun tarkoitatte ihmisiä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.