Älä unohda, että maailmassa menee nyt paremmin kuin koskaan


Olen huomannut eksyväni uudestaan ja uudestaan kolmen miehen ajatusten äärelle. Heitä yhdistää myytinmurtaja-asenne: he laittavat asiat perspektiiviin ja muistuttavat, miltä iso kuva oikeasti näyttää. Jatkuvassa uutis- ja somevirrassa on helppo unohtaa, miten maailman hyvinvointi lisääntyy eksponentiaalisesti, että suurin osa tytöistä ja pojista pääsee kouluun ja miten kaikkia ihmisiä on kohdeltava lain edessä tasa-arvoisesti.

Ensimmäinen on tähtitieteilijä Esko Valtaoja. Hän on siirtynyt kokopäiväiseksi luennoitsijaksi, ja kuuleman mukaan keikkaa riittää. Eikä ihme: Valtaojan vahvuus on kerätä dataa maailmasta ja jalostaa se tarinan muotoon. Katsokaa vaikka tätä käyrää hyvinvoinnin kasvusta viimeisten vuosisatojen aikana: Esko Valtaoja iski seinälle pysäyttävän kuvan: ”Unohtakaa muu, vain tällä on merkitystä”

Toinen on Sakari Timonen. Välillä varsin kitkerin sanakääntein Timonen selittää lukijoilleen yhä uudestaan suomalaisen sosiaaliturvan ja oikeusvaltion perusteita. Sitä, miten laki on kaikille sama, vaikka joku haluaisikin olla tasa-arvoisempi kuin toinen. Uuninpankkopoikana tunnetun Timosen blogia voi lukea  täällä.

Kolmas on Ruotsin lahja internetille: Hans Rosling (www.gapminder.org). Hän selittää kerta toisensa jälkeen, että maailma on oikeasti onnellisempi ja parempi paikka kuin luulemme. Että Afrikassa ei eletä savimajoissa, vaan suurimmalla osalla maailman perheistä on kaksi lasta ja sähköt. Katso vaikka tämä: Hans Rosling: The best stats you’ve ever seen. TED2006

Melkoinen all male panel, myönnetään. Jos tuo ryhmä olisi bändi, se olisi varmaankin AC/DC. Se kun on soittanut väsymättä vuosikaudet sitä yhtä ja samaa humppaa. Se on toistanut sanomaansa niin kauan, että yleisö osaa sanat ulkoa ja laulaa mukana. Se ei ole ehkä maailman muodikkain bändi, mutta jostain syystä löytää aina uuden sukupolven kuulijakunnakseen.

Myös faktoille perustuva keskustelu tuntuu välillä aika epämuodikkaalta ainakin tietyillä keskustelupalstoilla. Onneksi sillekin tuntuu löytyvän vielä kuulijakuntaa. Kaikki toivo ei ole vielä menetetty.

Jos muodostamme maailmankuvamme pelkästään median tarjoamien tietojen perusteella, on se kuva väkisinkin vinoutunut. Se johtuu median uutiskriteereistä: yllättävä ja negatiivinen tapahtuma on uutinen, hidas ja positiivinen muutos ei niinkään. Suurten ihmismassojen
onnellisuus ei ylitä uutiskynnystä.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.