Mitä ajattelet naisesta, joka menestyy työelämässä?

Tartuin kuntosalin infrapunasaunassa pierunpolttamaan vuoden 2012 Cosmopolitaniin. Se oli jälleen virhe, joka olisi jo pitänyt osata tähän ikään mennessä välttää.

Sitä pohtii, että kivahan se on, että on kauneutta ja hyvää oloa ja vähän parisuhdettakin siinä sivussa. Hyvä juttuhan se on kaikin puolin, että kaiken arjen ja harmaan vastapainoksi saa silloin tällöin kauniita kuvia kiiltävissä kansissa.

Ja sitten tekee sen karmean virheen, että syventyy kyseisen julkaisun artikkeleihin.

Jutussa, joka on otsikoitu ”Älykäs nainen on seksikäs” varoitetaan, että ”Tämä juttu saattaa muuttaa käsityksesi miehistä”. Jutussa Joonas (20, sinkku), Tero (34, sinkku), Jani (21, sinkku) ja Markus (23, seurustelee) vastaavat kinkkisiin kysymyksiin. Kuten tällaisiin:

cosmo5

Todellisuudessa Joonas, Tero, Jani ja Markus ovat luultavasti sen saman henkilön alteregoja, joka laatii Cosmon viiltävän terävät ja tarkkanäköiset horoskoopit.

Alkulämmittelyjen jälkeen päästään sitten asiaan.

cosmo4

cosmo3

Eli muistakaa naiset, ei saa pyrkiä, ei saa haluta. Ei ainakaan liikaa. Ja perhe pitää hoitaa ja kotityöt on tehtävä. Ja tämän mielen maiseman meille tarjoilee naisten toimittama, naisille suunnattu naistenlehti. Sitten pohdiskellaan toisaalla suu mutrulla, että missä vika, kun naiset pyytävät aina vain vähemmän palkkaa kuin miehet.

No mutta. Onneksi kyseinen aviisi myös kannustaa naisia rohkaisevalla otsikolla ”Sinä osaat”. Sinä osaat laittaa omat hiuksesi nätiksi. Se on toki tärkeää, ettei vaikuttaisi liian itsekkäältä ja ylimieliseltä. 

cosmo2

Ja kyllä, naisten lehdet ovat mitä ovat, eikä tämän pitäisi olla mikään yllätys. Cosmon tyyli on aina ollut provosoiva ja suurin osa tästä tuubasta on käännöskamaa valtameren takaa. Silti sitä aina välillä pohtii, että minkälaista ajatusmallia nämä paskalehdet tarjoavat nuorille naisille, jotka vielä etsivät itseään ja paikkaansa tässä yhteiskunnassa ja työelämässä. Ja miten Cosmon toimituksen naiset kehtaavat vaatia esimerkiksi itselleen lisää palkkaa tällaisten juttujen julkaisemisen jälkeen.

He tekevät sen itse.

He eivät tiedä mitä tekevät.

Ei saakeli nyt ihan oikeasti.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.