Tulevaisuuden työelämä ja miten se tehdään

Tänään puhuttiin työstä ja sen tulevaisuudesta, kun Paasitornissa aiheesta olivat alustamassa Jenni Karjalainen ja Kirsti Palanko-Laaka. Kaksi tuntia tauotonta puhetta työmarkkinoista ja niiden muutoksesta, time well spent.

Polveilevasta keskustelusta nousi erityisenä yksityiskohtana esiin alustatalous. Uberin, Woltin ja muiden vastaavien alustayhtiöiden tuotannontekijät eli ihmiset ovat tällä hetkellä täysin oman onnensa seppiä. Se on kai OK niin kauan kuin keikkaa riittää ja kaikki rullaa. Vastoinkäymisissä työntekijät kuitenkin kantavat myös yrityksen riskin. Tilanne olisi kohtuullisempi, jos nämä ihmiset saisivat vuokratyöntekijöiden aseman.

tyoelama_ypsy
Terhi Nokela, Jenni Karjalainen, Tiina Rytky ja Kirsti Palanko-Laaka.

Paljon puhuttiin myös siitä, miten takkuista kolmikantainen yhteistyö on ollut kuluneella vaalikaudella. Monia lakihankkeita on valmisteltu ilman kunnollista ymmärrystä työlainsäädännöstä. Toisaalta politiikka on aaltoliikettä: jos toinen laita saa kokoaan suuremman voiton, haluaa toinen laita revanssin. Jos valta vaihtuu seuraavissa vaaleissa niin takuulla monet nykyhallituksen päätöksen kumotaan.

Pohdiskelen itse paljon omien lasteni työelämää – miltä se mahtaa näyttää, ja saavatko he ikinä kokoaikaista ja vakituista työpaikkaa. Voiko olla, että 20 vuoden päästä kaikki on jo tunnistamattomasti toisin? Jos työn tuottavuus nousee nykyistä tahtiaan, on hyvin mahdollista, että töitä ei riitä kaikille. Sillä olisi perustavanlaatuisia vaikutuksia yhteiskuntaamme.

Kun tulin kotiin, iltauutiset kertasivat kehysriihen päätöksiä. Hallitus oli muun muassa päättänyt helpottaa alle 30 vuotiaiden irtisanomista. Käytännössä päätös iskee kovimmin nuoriin naisiin, jotka jo nyt kipuilevat pätkätöiden ja epävarmuuden suossa. Siinäpä melkoinen tasa-arvotyön taidonnäyte jälleen kerran.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.