Uusi tuli – mitä tilalle, kun polttamisesta on luovuttava?

Tänään minulla oli ilo päästä elokuviin. Kutsuvierasnäytöksessä Suomen ensi-iltansa sai The New Fire, ohjaaja David Schumacherin palkintoja kahminut dokumentti, joka esittelee vaihtoehtoja polttamisen tilalle.

Elokuva ei tällä hetkellä taida olla missä nähtävillä, mutta toivon mukaan se jossain vaiheessa ilmestyy johonkin suoratoistopalveluun, jonka kautta tärkeä viesti tavoittaisin entistä suuremman yleisön.

Elokuvan viestin on melko yksinkertainen (tässä kohtaa pakollinen varoitus tulevista juonipaljastuksista):

Polttaminen pitää lopettaa, sillä ilmasto ei enää kestä päästöjä, ja ihmiset kuolevat jo nyt ilmansaasteisiin. Uusiutuvilla energianlähteillä voidaan hoitaa arviolta 20-30 prosenttia energiantarpeesta, loput on hoidettava ydinvoimalla ja muilla konsteilla.

Elokuva esittelee mielenkiintoisia amerikkalaisia startuppeja, jotka kehittelevät uudenlaisia, pieniä ja sarjavalmisteisia ydinreaktoreita. Sitten vieraillaan Pariisin ilmastokokouksessa (kuvissa vilahtaa suomalaisiakin) ja kuunnellaan tutkijoita, jotka yrittävät takoa ihmisille järkeä päähän.

Ei olisi enää aikaa odotella. Pitäisi ryhtyä toimeen nyt heti. Tekniikka on jo olemassa, mutta tahto puuttuu.

Elokuvaa seurasi paneeli, johon osallistuin teollisuuden edustajana. Vaikka tokihan mielipiteet sitten kuitenkin ovat omiani, eihän yrityksellä ole mielipiteitä.

Suomessa asenneilmasto ydinvoimaa kohtaan on myönteinen. Muualla Euroopassa tilanne on kuitenkin toinen: ilmapiiri alalla on useissa maissa melkoisen alakuloinen ja näköalaton. Uusia investointeja on harvassa maassa työn alla.

Yksi syy radiohiljaisuuteen lienee se, että pääosin ydinvoimaloita operoivat energiayhtiöt omistavat myös muita energiamuotoja, kuten hiili- ja kaasuvoimaloita.

Niille ei ole taloudellisesti kannattavaa yrittää laajentaa ydinvoiman käyttöä, sillä se huonontaisi fossiilisen tuotannon kannattavuutta. Sen sijaan niille on hyödyllistä edistää uusiutuvan energian avulla tehtävää energiamurrosta. Ne tietävät, ettei tuuli- ja aurinkovoimasta yksin ole uhkaa niiden liiketoiminnalle.

Raha on se, mikä tämänkin asian lopulta ratkaisee. EU:n päästökauppa on saatava toimimaan. Päästötavoitteet jäävät pelkiksi juhlapuheiksi, ellei taloudellista pakkoa muutokseen ole olemassa.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.