Kumpaa pelkäät enemmän, ydinvoimaa vai ilmastonmuutosta?

Pitkään on ollut jo tiedossa, että Saksan Energiewende on epäonnistunut vähentämään energiantuotannon päästöjä. Saksan osuus EU:n päästöistä on 23 prosenttia, mutta päästövähennyksiä ei maassa tapahtunut käytännössä vuoden 2009 jälkeen. Tämä johtuu suurilta osin päätöksestä ajaa päästötöntä sähköä tuottavat ydinvoimalaitokset alas ja korvata tuotanto uusiutuvilla ja fossiilisilla polttoaineilla.

Saksan ilmastopolitiikka on hyvä esimerkki siitä, mitä nimenomaan ei pitäisi tehdä energiapolitiikassa. Siitä huolimatta maa painostaa muita EU-maita samalle tiellä. Nyt se on ottanut Belgian painostuksen kohteekseen ja jos maa taipuu, seuraavana painostettavien listalla on kukaties Ranska. Myös Espanjan ydinvoiman tulevaisuus on vaakalaudalla. Käytännössä laitosten sulkeminen tarkoittaisi fossiilisisten polttoaineiden käytön kasvua ja samalla päästöjen kasvua.

Yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö Environmental Progress on lähettänyt avoimen kirjeen Espanjan uudelle pääministerille kannustaen tätä pitämään kiinni ydinvoimaloistaan. Kirjoitus julkaistiin hiljattain Forbesissa. Paljon tehokkaampaa toki olisi, jos jokin eurooppalainen kansanliike, johon kuuluisi myös espanjan kansalaisia, vetoaisi päättäjiinsä puhtaamman ilmaston puolesta. Ongelma vain on, että sellaista monikansallista ja laajan kenttäorganisaation omaavaa ympäristöjärjestöä, joka pelkäisi enemmän ilmastonmuutosta kuin ydinvoimaa, ei tällä hetkellä ole olemassa. Pieniä toivon alkuja on, kuten Suomessa Ekomodernistit ja Iso-Britanniassa Energy for Humanity.

Lauantaina sain hetken mielijohteesta päähäni maalata somefiidissäni jo jonkin aikaa pyörineen globaalia energiankulutusta kuvanneen graafin pide-väreillä ajankohtaisen pride-viikon kunniaksi. Jokainen ymmärtää, että tilanne on vakava. Hiilen, kaasun ja öljyn korvaamiseksi tarvitaan muitakin keinoja kuin tuuli- ja aurinkovoimaa. Jos ilmastokriisi halutaan selättää, on koko maailman ryhdyttävä rakentamaan pää märkänä lisää ydinvoimaa. Se tosin ei vaikuta kovin todennäköiseltä tulevaisuuskuvalta ainakaan Euroopassa, kun katselee noita saksalaisten touhuja.

Minä pelkään enemmän ilmastonmuutosta kuin ydinvoimaa. Toivottavasti sinäkin.

P.S. Jos haluat tehdä jotain hyödyllistä, täytä täällä Suomen Ekomodernistien jäsenhakemus.

 

 

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

2 vastausta artikkeliin “Kumpaa pelkäät enemmän, ydinvoimaa vai ilmastonmuutosta?”

 1. Pelkään enemmän atomivoimalaa kuin ilmastonmuutosta. Olen 73 vuotias ja ”toinen jalka haudassa”, asun Reinin varrella 87 km Frankfurt am Mainista etelään kahden Saksan vanhimman atomivoimalan välissä. Biblis on ilmatietä 23 km, otettu käyttöön 43 vuotta sitten 1975 ja tullut tiensä päähän. Siellä on ollut useita häiriöitä. Block 1 otettiin pois käytöstä 2011 ja purkaminen aloitettiin 2017. Philippsburg on ilmatietä 37 km:n päässä, otettu käyttöön 39 vuotta sitten 1979, ja Block 1 otettu pois käytöstä 2011. Tyttäreni asuu perheineen yhtä lähellä Biblistä kuin minä, poikani perhe Philippsburgia vastapäätä 9,9 km:n päässä.
  Irvi sinä besserwisserinä huoletta Saksan energiapolitiikkaa ja vaadi rakennettavaksi ”pää märkänä” lisää atomivoimaloita, kunhan niitä ei rakenneta sinun ovesi eteen vaan 2000 km:n päähän tarpeeksi kauas minun oveni eteen. Vastavuoroisesti minua ei kiinnosta sinun pelkosi ilmastonmuutoksesta, koska en sitten enää elä.
  Ajan jopa nautinnolla autoani kuolemaani asti. Kannattaisi katsoa flightradar24.com:ista, kuinka paljon tälläkin hetkellä lentokoneita on ilmaa saatuttamassa tääläkin hetkellä Saksan yllä. Ei ole tärkeää, että suomalaiset(kin) lentävät turhaan lomamatkoja tästä yli Espaanjaan tai muualle Välimeren rannalle. Ei ole tärkeää, että tätä kautta rekat rahtaavat Espanjasta ja Italiasta ruokaa suomalaisille. Mutta eihän sitä saastetta lasketa, koska se hyödyttää suomalaisia.

  Tykkää

  1. ”minua ei kiinnosta sinun pelkosi ilmastonmuutoksesta, koska en sitten enää elä.”
   Niinpä niin. Minua ja monia muita huolettaa se maailma, joka jää jälkeen lapsilleni ja heidän lapsilleen. En koe, että kellään on oikeutta jättää tätä sotkua, joka mm. hiilen polttamisella on aiheutettu, jälkipolvien siivottavaksi.

   On ihan tutkittu juttu, että ne ihmiset jotka asuvat ydinvoimalapaikkakunnilla, suhtautuvat ydinvoimaan kaikkein myönteisimmin. Minä ottaisin oikein mielelläni sellaisen naapuriini – paljon mieluummin kuin polttovoimalan tai tuulipuiston. Lähiasukkaiden myönteisyys johtuu usein siitä, että he saavat eniten tietoa ja he tuntevat jonkun, joka käy laitoksessa töissä. Se on omiaan hälventämään ennakkoluuloja.

   Ja tottakai liikenteen päästöillä on merkitystä. Eivät ilmansaasteet tunne valtioiden rajoja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.