The Kids Are All Right

Lapsiperheen arki on toisinaan ihan hemmetinmoista luovimista. Se on koko perheen kalenteriharjoitusta aamulla ja illalla, se on huonoa omaatuntoa siitä, että olet aina väärässä paikassa väärään aikaan. Se on jatkuvaa kiitollisuudenvelkaa tukiverkoille ja väsyneitä lapsia ja aikuisia illalla sohvalla nenä kiinni ruudussa, kun muuhun ei enää energiaa riitä.

Sitten on viikonloppuaamut, jolloin saa nukkua pitkään ja kerätä voimia seuraavaa viikkoa varten. Meillä on kaksi aikuista pyörittämässä tätä rumbaa, johon kuuluu koulun lisäksi harrastukset ja luottamustehtävien mukanaan tuomat iltakokoukset. Iso hatunnosto yksinhuoltajille, jotka selviytyvät arjestaan voittajina.

Tästä hullunmyllystä ei kukaan selviä järjissään ja hengissä, jos joustoja ja ymmärrystä ei löydy vähän joka puolelta. Hesarissa (18.8.2018) kysytään, voiko lapsen ottaa töihin. Joskus on vain pakko, joten toivottavasti voi. Omat lapseni ovat istuneet neukkarin nurkassa, työpöytäni ääressä ja alla ja yliopiston luennolla takarivissä. Olen jäänyt kotiin pitämään huolta toipilaasta ja tehnyt töitä tietokoneella samalla, kun ruudulla pyörivät lastenohjelmat. Siinä ei ole mitään erikoista, kaikki tekevät niin.

Sain itse lapsena viettää aikaa vanhempieni työpaikoilla. Koulun jälkeen seikkailin sulkemisajan jälkeen pankkikonttorin kulisseissa äitini kanssa ja myöhemmin tarkastin Oulujoen vesivoimalaitoksia isäni kanssa. Lapset ovat osa elämää ja yhteiskuntaa, eikä heitä pidä karsinoida kokonaan pois aikuisten maailmasta.

Hesarin jutussa syytetään Suomea lapsivihamielisyydestä. En tiedä, mikä voisi olla länsimaiselle sivistysvaltiolla pahempi leima. Minä lupaan, etten ikinä paheksu yhtäkään lasta, joka on tuotu työpaikalle tai aikuisten tilaisuuteen. Lapset saavat näkyä ja kuulua. Suomen kaltaisessa maassa on voitava yhdistää työ ja perhe. Siihen voi meistä jokainen vaikuttaa omilla asenteillaan ja käytöksellään.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.