Keskiluokka

Torstaina avattiin Helsingissä yleisölle aivan uusi ja korkeuksiin kehuttu taidemuseo Amos Rex. Ehkä juuri siksi HAMissa oli keskiviikkona erittäin väljää ja miellyttävää.

Kävimme lasten kanssa tutustumassa näyttelyyn, jossa esiteltiin suomalaisen graffititaiteen historia vuodesta 1984 nykypäivään. Onnistunut, joskin melko suppea näyttely toi hyvin esiin skenen kehityskaaren.

Helsingissä vuosia voimassa ollut Stop töhryille -politiikka lopetettiin kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen graffiti on muuttunut sotkusta salonkikelpoiseksi katutaiteeksi. Laillisia maalausseiniä on pystytetty ympäri kaupunkia, Suutarilan skeittipuisto hyvänä esimerkkinä.

Pasilaan on kutsuttu nimekkäitä katutaiteilijoita koristamaan betonikaupunginosan seiniä todellisilla taideteoksilla. Suomalaisen katutaiteen jättiläinen EGS piti näyttelyn Taidehallissa alkuvuodesta.

Samaan aikaan Miamin Wynwood Walls on Tripadvisorin suosituimpien matkailunähtävyyksien listalla. Entisen paariakaupunginosan seinät ovat muraalien peitossa, ja alueella on joka päivä hipsterien kokoontumisajot.

Barcelonassa järjestetään turisteille kävelykierroksia, joissa esitellään katutaiteen klassikoita ja piilotettuja helmiä La Ramblan molemmin puolin.DSC_2068Pariisissa vanha, hylätty maauimala restauroitiin hotelliksi ja muraalit jatkoivat elämäänsä sisäsiisteinä versioina seminaarivieraiden vaeltaessa kohti kokoushuoneita.

Graffiti on kesytetty niin Helsingissä kuin maailmalla. Sitä ei tehnyt totaalikieltokampanja, vaan keskiluokan kiinnostus, joka toi sen museoihin ja salonkeihin. Kesyyntymisen mukana seuraa myös kaupallisuus. Siitä on ottanut ilon irti esimerkiksi sellaiset graffititaiteilijat kuin Banksy, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Pariisissa kohahti kesäkuun lopulla, kun Banksyn töitä ilmestyi kaupungin rosoisiin lähiöihin. Jo seuraavana päivänä kerrottiin, että työt oli sotkettu. Ne ehtivät kuitenkin jo tehdä tehtävänsä – nousta uutisaiheeksi miljoonille ihmisille.

Sellaisille keski-ikäisille wannabe-kapinallisille kuin minä. Meille, jotka emme juuri kohtaa graffiteja muualla kuin museoissa ja lomamatkoilla.

Tai kodeissamme. Banksy-tuotesarjaan kuuluu jo tapetteja.

banksy-balloon-girl-graffiti-room-820x532@2x

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.