Vanhukset, feminismi ja valtion omistaja-ohjaus – kysymyksiä ja vastauksia

Tähän tekstiin olen koonnut minulta viimeaikoina somen kautta kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksiani niihin. Kysymykset ovat hyvin linjassa myös niiden keskusteluiden kanssa, joita olen käynyt monien ihmisten kanssa vaalimökeillä ja toreilla.

Haluaisitko kysyä kantaani johonkin itsellesi tärkeään asiaan? Voit lähettää kysymyksen sähköpostilla osoitteeseen info@tiinarytky.com.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä ja jatkuu tiistaihin 9.4. saakka. Helsingin ennakkoäänestyspaikat voit tarkistaa täältä: https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/kupaik_091.html.Minua voit äänestää numerolla 238.

Mitä ajattelet maahanmuuttajista?

Mun mielestäni Suomi on parhaimmillaan, kun se on kansainvälinen. Suhtaudun maahanmuuttoon lähtökohtaisesti positiivisesti. Totta kai siinäkin pitää olla järki mukana, esimerkiksi Ruotsin virheistä pitää ottaa oppia, jotta meille ei muodostu samanlaisia kaupunginosia kuin Tukholman Rinkebyt ja vastaavat. Maahanmuuttoon liittyvät ongelmat korostuvat tietysti täällä pääkaupunkiseudulla, minne suurin kasvu ja maahanmuutto kohdistuu. Mutta noin periaatteessa jokainen, joka haluaa tulla tänne töihin ja rakentaa tätä maata on tervetullut.

Vanhusten asemasta Suomessa tällä hetkellä?

Suoraan sanoen en tiedä olisiko koko aiheesta noussut näin suurta haloota, jos vaalit eivät olisi lähellä. Onhan vanhusten huonosta kohtelusta puhuttu jo pitkään, mutta nyt se on tullut paljon näkyvämmäksi. Tottakai olen huolestunut siitä, miten ihmisiä täällä kohdellaan ja haluan, että tilanteeseen saadaan mahdollisimman pian parannusta aikaan. Onhan siihen keinot olemassa.

Vähemmistön edustajista Suomessa esim. homoseksuaaaleista?

Ihmiset ovat tasa-arvoisia eikä ketään saa syrjiä esim. seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Jos kaksi ihmistä rakastaa toisiaan, niin ei siihen pidä kenenkään ulkopuolisen puuttua millään tavalla. 


Miten erotut eduskunnassa?

En ainakaan kohujulkisuudella. Toivottavasti tulen tunnetuksi rakentavana työkaverina ja viisaana lainsäätäjänä.

Puhut kampanjassasi ilmastonmuutoksesta, mutta et ole ilmoittautunut Hiilivapaa Suomi -kampanjan Ilmastokiltiksi ehdokkaaksi. Miksi et?

En tosiaan ole allekirjoittanut tuota Ilmastokiltti-kampanjaa. Se johtuu siitä, että nuo kampanjan keinot ovat osittain sellaisia, joista olen kovin eri mieltä. Esimerkiksi kivihiilen käyttökielto jo vuonna 2025 johtaisi siihen, että Helsingin kaukolämmön tuotanto loppuisi kuin seinään. Se ei mielestäni ole oikea keino hoitaa tätä ongelmaa, vaan ilmastopolitiikan pitää olla pitkäjänteistä ja ennakoitavaa. Nythän kivihiilen energiakäyttö päättyy vuonna 2029, ja se antaa energiayhtiöille aikaa sopeutua muutokseen.

SDP on sitoutunut lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen. Jos tulen valituksi, haluan kaikin mahdollisin keinoin edistää tämän tavoitteen toteutumista.

Oletko feministi ja miksi kyllä/ei.

Kysymys on helppo. Minulle on tärkeää oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo, joten olen feministi.

Mitä mieltä olet lentoverosta, oletko puolesta vai vastaan?

Lentäminen kuormittaa ilmastoa todella paljon, ja asialle pitää tehdä jotain ja pian. Ensisijaisesti pyrkisin laittamaan lentokerosiinin verolle, toisekseen kiristäisi EU-tason päästökauppaa. Jos me laitetaan kansallisia veroja lentoliikenteelle, se voi johtaa esimerkiksi siihen, että Aasiaan lennetään Helsingin sijaan Keski-Euroopasta. Se taas pidentää matkoja ja nostaa päästöjä. En ole vielä törmännyt ongelmattomaan lentoveromalliin, mutta seuraan kyllä keskustelua.

Miten suhtaudut työehtosopimusshoppailuun ja mitä sille pitäisi tehdä?

Työehtoshoppailu on tietenkin hyvin negatiivinen ilmiö, koska kohtuulliset työehdot turvaavat toimeentuloa parhaiten. Sen suitsiminen on vaikeaa, jos löytyy liittoja, jotka tekevät työehtosopimuksia alhaisemmilla työehdoilla kuin mitä alan yleissitova sopimus määrää. Tämä asia pitäisi huomioida ja korjata, kun esimerkiksi työsopimuslakia seuraavan kerran uudistetaan.

Kenen tehtävänä ohjata valtionyritysten toimintaa niin että turvataan työpaikat Suomessa ja mitä itse tekisit asian suhteen?

Mitä tulee valtionyhtiöihin, niin niissä pitäisi harjoittaa inhimillistä henkilöstöpolitiikkaa. Olen itsekin työskennellyt valtionyhtiössä, VR:llä, joten tiedän ettei näin aina ole. Valtio voi kuitenkin omistajana vaikuttaa siihen ainakin yhtiön hallituksen kautta ja henkilövalinnoin. Tuoreet uutiset esim. Postin toiminnasta ovat pöyristyttäviä ja siihen pitäisi jo eduskunnankin puuttua.

Mainokset

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.