Puolan naiset jäivät kotiin – ajatuksia Varsovasta

Polin-museo Varsovassa on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema. Rakennus ”halkeaa” symbolisesti keskeltä kahtia kuvaten meren jakautumista Mooseksen hengessä.

Kävin Varsovassa seuramatkalla. Kaiken Chopin-hehkutuksen ja Pragan hipsterihötön keskellä ehdittiin puhua vähän politiikkaakin.

Reissu lähti liikkeelle siitä tosiasiasta, että ihan todella moni puolalainen nuori muuttaa ulkomaille, eikä palaa. Puolan aivovuoto on massiivinen, ja mm. Iso-Britanniaan suuntautunut muuttoliike on osaltaan vaikuttanut Brexitin syntymiseen. Puolalaiset ovat Iso-Britannian suurin vähemmistö yli 900 000 ihmisen voimin. Puolassa on asukkaita reilut 38 miljoonaa ja keskipalkka jossain tuhannen euron tietämillä.

Eurovaalit näkyivät Varsovan katukuvassa laimeasti. Muutama mainos bussipysäkeillä ja bussien kyljissä, siinäpä se. Listavaali tekee puolalaisten kampanjoinnista erityyppisen kuin Suomessa. Listoja on kaksi: toinen hallitukselle, toinen oppositiolle. Jälkimmäisellä listalla onkin sitten koko kirjo puolueita ja ehdokkaita kuin suomalaisessa sixpackissa aikanaan. EU:n kannatus on Puolassa huipussaan, sillä maa on EU:n nettosaaja. Jopa 90 prosenttia puolalaisista kannattaa EU-jäsenyyttä.

Vuonna 2015 valtaan noussut Laki & Oikeus -puolueella on vakaa kannatus eikä vähiten siksi, että se on kautensa aikana tehnyt suuren määrän sosiaalisia uudistuksia. Se on esimerkiksi laskenut naisten eläkeiän 60 ja miesten 65 ikävuoteen. Se on luonut pitkäkestoisen ja anteliaan lapsilisäjärjestelmän, joka on saanut naiset jäämään vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia. Tästä seuraa se, että Puolassa on käytännössä täystyöllisyys. Valtiontaloudelle tilanne on tikittävä aikapommi, joka räjähtää silmille ennen pitkää. Tsemppiä vaan sille puolueelle, jonka vaalilupaus on perua tehdyt muutokset.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Kanaali palatsiin.

Henkilön Tiina Rytky (@trytky) jakama julkaisu

//www.instagram.com/embed.js

Varsova on kaunis kaupunki ja siellä on paljon hyvää. Se esitteli myös karun puolensa. Keskellä iltapäiväruuhkaa kaupungin keskustassa kampanjoitiin avoimesti seksuaalivähemmistöjä vastaan. Homot ja pedofiilit rinnastettiin surutta, ja sen sijaan, että poliisit olisivat laittaneet hommalle pisteen, ne turvasivat kampanjoinnin rauhallisen etenemisen. Sateenkaariväen vastamielenosoitus ei riittänyt peittämään vihaa alleen.

Sain kunnian tavata Puolan entisen komissaarin ja tulevan europarlamentaarikon Danuta Hübnerin. Pitkän linjan poliitikko on eurovaalien oppositiolistalla sijalla neljä, ja on käytännössä varma läpimenijä. Kesken vaalikiireitään Hübnerilla oli hetki aikaa kertoa työstään ja Puolan tilanteesta, ja hänen puheistaan pilkisti toivo liberaalimmasta ja suvaitsevaisemmasta Puolasta. Hübner puhui myös ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten tuskallisen vaikeaa Puolan eteneminen on ollut asian suhteen. ”Ne sanovat, että emme voi tehdä mitään koska talous voi huonosti ja muutos maksaa niin paljon, mutta me emme ole tehneet mitään viimeiseen 30 vuoteen ja nyt on aika”, Hübner tuskaili.

Danuta Hübner on pitkän linjan puolalainen poliitikko, joka on toiminut mm. Puolan komissaarina. Hübner on ehdolla Euroopan parlamenttiin. Seppo Kauppila toimi Puolassa suurlähettiläänä vuosina 1995-2000.

Puolassa on käytännössä jäädytetty uuden maatuulivoiman rakentaminen, ja maan ydinvoimaprojekti on vain sanoja paperilla. EU:n päästöoikeuksien kallistuminen on kuitenkin saanut aikaan jonkinasteista heräämistä hiilestä riippuvaisen maan johtoon. Viikonloppuna julkaistiin puolalaisen tiedeyhteisön vetoomus Saksalle, jotta valtio muuttaisi mielensä ydinvoimasta luopumisen suhteen.

Zivia Lubetkin.

Varsovan historia on sodan varjostama. Puolan juutalaisista kertova Polin-museo on suomalaisen arkkitehdin suunnittelema, ja siellä saa kulumaan tunteja. Naiset tosin loistivat näyttelyssä poissaolollaan. Onnistuin rajatussa ajassa löytämään näyttelystä yhden (sic!) naisen, joka mainittiin nimeltä. Hän oli Zivia Lubetkin, nuorisopoliitikko, joka jäi ghettoon kokeneempien paettua henkensä uhalla pois Puolasta. Lubetkin oli yksi ghettojen kansannousua johtaneista nuorista, jotka organisoivat maanalaista toimintaa ja tiedonvälitystä. Kuin ihmeen kaupalla Lubetkin selvisi sodasta ja kuoli lopulta Israelissa kibbutsilla. Lubetkinin kuva oli Polinin näyttelyssä huomaamattomassa vetolaatikossa yli kymmenen muun miespuolisen nuorisopoliitikon joukossa viimeisenä.

Sunnuntaina äänestetään uusi Euroopan Unionille uusi parlamentti. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen antaa äänensä. Joskus yksittäisellä MEPillä voi olla valtaa enemmän kuin kotimaisella ministerillä. Nämä ovat valtavan tärkeät vaalit.

Tekijä: Tiina Rytky

Helsinkiläinen viestintätyöläinen. Ajatuksia kaupungista, työstä, arjesta ja yhteiskunnasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.