Eduskuntavaalit 2019

Olen ehdolla kansanedustajaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Puolueeni on SDP ja vaalipiirini Helsinki.

Minulla meni melko pitkään ymmärtää, mistä ilmastonmuutoksessa on oikeastaan kysymys. Olin toki lukenut aiheesta. En kuitenkaan ajatellut, että se suuremmin koskettaisi omaa elämääni – tai että voisin juurikaan vaikuttaa sen hillitsemiseen. Minähän jo kierrätin maitopurkkini ja kuljin työmatkani julkisilla.

En ymmärtänyt vielä muutama vuosi sitten, että ilmastonmuutos tekee laajoista alueista maapallollamme elinkelvottomia. Että sen seurauksena korallit kuolevat ja golf-virtakin saattaa lakata lämmittämästä Pohjolaa.

Sitten sain työpaikan suomalaisesta ydinvoimayhtiöstä ja sain vastuulleni sen sosiaalisen median kanavat. Minun oli pakko ottaa selvää ydinvoimasta, sen hyödyistä ja haitoista. Samalla otin osaa energia- ja ilmastokeskusteluun.

Olen oppinut laittamaan asiat mittakaavaan. Jos tarkastellaan vain yhtä energianlähdettä irrallaan muista, se saadaan näyttämään juuri niin hyvältä tai pahalta kuin tarkoituksenmukaista on. Mutta jos halutaan etsiä totuutta, on energianlähteitä verrattava rehellisesti toisiinsa. Kaikilla niillä on omat etunsa ja puutteensa, mutta ydinvoima pärjää vertailussa todella hyvin. Se on päästötöntä, luotettavaa eikä sen skaalautuvuudelle ole samanlaisia esteitä kuin esimerkiksi tuulella, auringolla ja vesivoimalla on.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä, maakaasusta ja hiilestä luopumista. Homma on teoriassa melko yksinkertaista: ensin luovutaan polttamisesta sähköntuotannossa ja rakennetaan tilalle ydinvoimaa, tuulivoimaa ja aurinkopaneeleita. Sen jälkeen sähköistetään kaikki mahdollinen, kuten liikenne ja teollisuusprosessit. Tämän lisäksi meidän on lisättävä hiilinielujen määrää esimerkiksi ennallistamalla soita ja ennen pitkää on myös imettävä ylimääräistä hiilidioksidia pois ilmakehästä.

Elämäni tärkeimmät ihmiset ovat kaksi kouluikäistä lastani. Kun sukelsin syvemmälle ilmastonmuutoskeskusteluun, aloin ymmärtää ongelman laajuuden. Ilmasto kuumenee vääjäämättä, mutta meidän on tehtävä kaikkemme, että hidastamme muutosta ja sopeudumme tulevaan.

Lapsuuteni talvena saatoin hiihtää lyhyen koulumatkani. Omille lapsillani ei ole koskaan ollut suksia – hiihtokelejä on niin vähän, että niiden hankkiminen ei maksa vaivaa. Ilmasto on muuttunut jo, mutta pahin on vasta edessä. Minun lapseni kuittaavat ilmastonmuutoksen laskun. Meidän sukupolvemme on tehtävä siitä laskusta mahdollisimman pieni.

Tämä kampanja on minun henkilökohtainen ilmastotekoni. Lapseni kysyvät minulta jonain päivänä, että miksi emme tehneet tarpeeksi, vaikka tiesimme mitä tuleman pitää. Haluan pystyä vastaamaan heille, että tein parhaani.